مطالعات ارتباطی وفناوری اطلاعات
دیباچه: جهان در آستانه تحولی ژرف و در کار پا نهادن به عصری تازه است و نقش محوری وسایل ارتباط جمعی در این تحوّل مداوم و روز افزون انکار ناپذیر است.
برقراری ارتباط با عامه مردم و گردآوری و تدوین اطلاعات درست و انتقال صحیح این اطلاعات به مردم از مهمترین وظایف وسایل ارتباط جمعی است. اما بدون تردید در دنیای پرهیاهو و پر رمز و راز کنونی، دنیایی که در آن، در حوزه فناوریهای اطلاعات و ارتباطات هر روز شاهد تحولی جدید هستیم؛ تأمین نیازهای اطلاعاتی مخاطبان وسایل ارتباط جمعی ـ به ویژه رسانههای جدید ـ بدون آن که گردانندگان این وسایل علم و تجربه کافی و مناسب داشته باشند، غیر ممکن است. رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات بنا بر همین ضرورت ایجاد شده است. در این دوره با استفاده از دروس گوناگون علوم انسانی از جمله :
ادبیات، علوم اجتماعی، علوم سیاسی و علوم اقتصادی، دانشجویان اطلاعات لازم را برای حضور فعال در جامعه جهانی اطلاعاتی و کار با رسانههای جدید به دست میآورند و در نهایت میتوانند حوزههای مختلف ارتباطی به ویژه فناوریهای نوین را بخوبی بشناسند.
تواناییهای لازم :
با توجه به ماهیت میان رشتهای مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات، دانشجوی این رشته باید به مباحث بسیاری از جمله علوم اجتماعی، علوم سیاسی، حقوق، علوم اقتصادی، ادبیات و کامپیوتر علاقهمند باشد و قدرت تجزیه و تحلیل خوبی داشته باشد. همچنین باید همچون یک روزنامهنگار از ذوق نویسندگی، کنجکاوی، صبر و حوصله زیاد برخوردار باشد.
موقعیت شغلی در ایران :
امروزه فناوریهای ارتباطی در روابط اجتماعی داخلی و بینالمللی نقش روز افزون و بسیار مهمی دارد در این میان فارغالتحصیلان مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات به دلیل آشنایی با مخاطب و علایق آن، ترکیب مخاطبان، فنون نشر، فرآیند تولید وب، فناوریهای جدید چاپ الکترونی و چگونگی استفاده از نرمافزارهای رایانهای نشر میتوانند در رسانههای الکترونی مشغول به کار شوند.
درسهای این رشته در طول تحصیل :
دروس پایه :
مبانی جامعهشناسی، کاربرد رایانه در علوم ارتباطات، اصول علم اقتصاد، مبانی تاریخ اجتماعی ایران، آمار مقدماتی، آمار در علوم اجتماعی، زبان تخصصی، اقتصاد ایران، روانشناسی اجتماعی، اصول علم سیاست، کلیات حقوقی، حقوق اساسی، روشهای تحقیق در علوم اجتماعی، اصول روابط و سازمانهای بینالمللی، نظریههای جامعهشناسی، اصول سازمان و مدیریت، اندیشههای سیاسی در قرن بیستم.
دروس اصلی :
مبانی ارتباطات جمعی، ارتباطات بینالمللی، ارتباطات سیاسی، مبانی ارتباطات انسانی، تحلیل محتوای پیامهای ارتباطی، ارتباطات تصویری، نظریههای ارتباطات اجتماعی، گرافیک و صفحهآرایی در مطبوعات، تکنولوژیهای ارتباطی، مبانی جامعه اطلاعاتی، افکار عمومی و وسایل ارتباط جمعی، مبانی ارتباطات و توسعه، حقوق ارتباط جمعی، شیوه نگارش فارسی در مطبوعات
دروس تخصصی :
مبانی مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات، تاریخ ارتباطات در ایران، اصول اقتصاد در ارتباطات، سازمانهای بینالمللی ارتباطات، اصول مدیریت ارتباطات، مبانی سیاستگذاری و برنامهریزی ارتباطی، شناخت مخاطبان، اصول نشر و آموزش الکترونی، سنجش افکار عمومی، آشنایی با روشهای کیفی پژوهشهای ارتباطی، مطالعات موردی، زبان تخصصی، فرهنگ و فناوری ارتباطات، نظریه جامعه اطلاعاتی
منبع: کتاب آشنایی با رشته های دانشگاهی سازمان سنجش آموزش کشورتالیف خانم فیروزه سودایی ونرم افزار سامان رشته ی سازمان سنجش